Fogelströmska Gymnasiet, és una escola de caràcter públic dirigida a joves d’entre 16 i 20 anys. En l’actualitat, el centre acull uns 650 estudiants. 200 d’aquests alumnes són recent arribats al país i estudien suec en un edifici annexa a l’escola.100 dels 650, segueixen els seus plans formatius fora de l’escola, i uns 350 alumnes cursen diferents matèries en el sí del centre.

 

A part de les aules destinades al treball de les assignatures teòriques ja sigui amb o sense ordinadors, el centre disposa d’espais amplis degudament equipats per a realitzar tallers de caire eminentment pràctic, entre els quals destaca el taller de disseny de roba, el de metal·lúrgia i el de construcció.

 

A Suècia, la gran part d’alumnes que acaben l’educació obligatòria (97 %), continuen estudiant un nivell superior d’educació secundaria, però per poder cursar algun dels programes nacionals oferts a aquest nivell, els alumnes han d’haver, com a mínim, superat els exàmens de Suec, Anglès i Matemàtiques al final de l’educació obligatòria. Fogelströmska ofereix l’oportunitat d’estudiar, durant un any, aquestes assignatures a tots aquells alumnes, que no han obtingut puntuacions suficients per continuar estudiant en programes superiors. D’altra banda, els alumnes també poden escollir estudiar altres assignatures, que continuaran treballant al llarg de la seva carrera formativa. De fet, tots els programes nacionals tenen aquestes 8 matèries comunes: Suec, Anglès, Matemàtiques, “cívics”, religió (entre les que s’estudia el catolicisme, islamisme, budisme i hinduisme), ciències naturals, educació física i de la salut i activitats esportives.

 

La gran part dels alumnes del Fogelströmska Gymnasiet són víctimes del que alguns defineixen com a “fracàs escolar”, i per tant, individus amb desavantatges educatius i risc d’exclusió social. Un percentatge elevat dels alumnes són d’origen estranger: no cal donar masses voltes per l’escola per trobar gent que parla espanyol, àrab, hungar, grec...

 

Fogelströmska gymnasiet treballa únicament a partir de programes individualitzats: cada alumne treballa al seu ritme i segons les seves necessitats de formació.

Des del curs escolar 2000/2001, aquesta opció de treball va ser instaurada a tots els gymnasiet de Suècia, com una opció més d’estudi, constituent el 17è programa nacional; però Fogelströmska és l’únic centre educatiu que basa tota la formació en aquest tipus de programes.

Cada alumne, amb l’assessorament de l’equip educatiu, dissenya el seu propi itinerari formatiu. No només decideix quines assignatures estudiarà sinó també quin serà el seu ritme de treball i en quins punts posarà més èmfasi.

Les classes estan formades per grups d’un màxim de 12 alumnes i dinamitzades per un o dos professors (depenent del cas). Cada alumne treballa de forma independent, seguint el seu propi itinerari i complementant el seu dossier d’exercicis (orientat a reforçar els dèficits). El rol del professor consisteix en ajudar a resoldre les dificultats que va trobant cada alumne en la realització de la seva tasca.

Les classes tenen una durada de dues hores amb parades de 10 minuts.

Depenent dels interessos de cada alumne, existeix la possibilitat de realitzar activitats de caire més tecnològic o pràctic en diferents tallers que hi ha disposats amb aquesta finalitat: construcció, disseny de roba, electrònica, metal·lúrgica, vídeo... És aquí on els alumnes tindran l’oportunitat de realitzar algun producte (per exemple, sovint, els participants del taller de disseny, confeccionen roba per a ells mateixos) de totes maneres, l’obtenció de productes no és fonamental en el sistema educatiu de l’escola, per posar un altre exemple, en el taller de construcció, els alumnes van posant totxos fins a fer un mur que posteriorment serà destruït.

 

Segons els interessos de cada alumne i les seves necessitats de reforç, aquests són distribuïts en 4 grups (“teams”), d’un centenar d’alumnes cadascun. En cada grup hi treballen diferents especialistes: professors, orientadors laborals i treballadors socials.

L’equip escolar està constituït per 80 professionals, entre els quals hi ha professors, assessors laborals, representants socials, infermers, un psicòleg, administratius i 4 responsables de dinamitzar activitats d’esbarjo.

 

D’altra banda, amb la intenció de proporcionar una formació més en línia amb les necessitats del mercat laboral i d’ajudar als alumnes a decidir quin programa escollir quan tinguin l’oportunitat d’accedir als programes formatius superiors, es realitzen practiques en empreses durant dos dies a la setmana en horari escolar (això és de 9 a 3:15).

 

Fogelströmska Gymnasiet disposa d’un departament encarregat d’assessorar els alumnes en l’àmbit laboral, fer el contacte amb l’empresa i portar els seguiment de les practiques, tot i que també es valora positivament si és el mateix alumne qui fa el contacte amb el que serà el seu centre recurs. Empresa i alumne signen un conveni que tramita el mateix departament. Els alumnes no reben cap remuneració econòmica per aquestes estades, però l’empresari té l’obligació de pagar-los els dinars.

 

Els dimecres de 9 a 11 estan reservats a una reunió entre tutors i alumnes (normalment uns 16 alumnes i 2 tutors) durant aquestes sessions es parla del procés d’aprenentatge de cadascú, sense oblidar les practiques.

 

Part de l’avaluació dels alumnes es fa de forma conjunta entre els tutors i els mateixos alumnes mitjançant la valoració del portafolis, on es mostren les diferents tasques realitzades durant el trimestre; i revisant les reflexions periòdiques que cada alumne va escrivint sobre el seu procés formatiu, tant a l’escola com en el centre recurs.

De totes maneres, el que té més pes en l’avaluació són els exàmens: els diferents controls que es van realitzant al llarg del curs i, sobretot, l’examen oficial que determinarà el futur excés als diferents plans que ofereix l’educació secundaria post obligatòria.


 

* WEB IDAP:  www.vilafrancavirtual.org/idap

* 16é CONGRES D'INEPS. VILAFRANCA DEL PENEDÈS 2004

http://www.ineps.vilafrancavirtual.org/congress/cat-index.html

Memòria del Congres


[english version]